SR Banken


When timber tree falls

Project Details
  • Arkitekt

    Helene & Hard og SAAHA

  • Fotograf

    Niklas Hart

Project Description

SR Banken wants to take responsibility for their surroundings and strives to create something that is both a joy and a benefit for their customers and employees. With this in mind, it comes as no surprise that they are now the owners of Norway's most sustainable office building - Finansparken.

Finansparken is one of Europe's greatest office buildings in timber and has received the highest level of green buildings through BREEAM OUTSTANDING. This building respects Stavanger and its citizens with beautiful architecture and surroundings. Sustainable opportunities and materials take responsibility for future generations.

Needs and dreams:
The indoor environment needs to mirror the sustainable intention behind the building. With ability and respect as their core values, SR Banken wants a place where employees and visitors feel like their needs and desires are maintained and looked after. SR Banken requires a dynamic workplace, where collaboration is comfortable, but with quiet zones where clients and employees can work without distractions and interruptions. With the modern and somewhat fearless exterior facade, SR Banken requires warm and friendly common areas where people can relax and socialize. The entrance hall needs to make the visitors feel attended to, included, and welcomed.

Insight and solution:
Timber creates better indoor air quality because of its ability to both attract and repel humidity. We wanted to build on this positive synergy when we chose lighting, which is integrated and dynamic.

To create contrast with the strict and bold exterior facade we used a natural colour system in the interior building. Earthy colours on the ground floor and sky-blue on the top floor forms a consistent and warm atmosphere. An activity-based workplace opens up for collaborations and creates flexibility. The employees at SR Banken have different tasks, preferences and assignments, so we have developed a noise buffer between the open atrium and the offices. SR Banken always put the customer first, and this story is told through Finansparken.

Summarized: Make room for change

Needs and dreams:
The indoor environment needs to mirror the sustainable intention behind the building. With ability and respect as their core values, SR Banken wants a place where employees and visitors feel like their needs and desires are maintained and looked after. SR Banken requires a dynamic workplace, where collaboration is comfortable, but with quiet zones where clients and employees can work without distractions and interruptions. With the modern and somewhat fearless exterior facade, SR Banken requires warm and friendly common areas where people can relax and socialize. The entrance hall needs to make the visitors feel attended to, included, and welcomed.

Insight and solution:
Timber creates better indoor air quality because of its ability to both attract and repel humidity. We wanted to build on this positive synergy when we chose lighting, which is integrated and dynamic.

To create contrast with the strict and bold exterior facade we used a natural colour system in the interior building. Earthy colours on the ground floor and sky-blue on the top floor forms a consistent and warm atmosphere. An activity-based workplace opens up for collaborations and creates flexibility. The employees at SR Banken have different tasks, preferences and assignments, so we have developed a noise buffer between the open atrium and the offices. SR Banken always put the customer first, and this story is told through Finansparken.

Summarized: Make room for change

Heidi Tolo

Heidi Tolo

Interior architect MNIL, partner

Natasha B. Crona

Natasha B. Crona

Interior architect MNIL

Charlotte Hagemoen

Charlotte Hagemoen

Interior architect MA