iark

Breivoll Gård DNT

Da DNT Oslo og Omegn overtok Breivoll gård ytterst i Bunnefjorden, ønsket de å gi nytt liv til Drengestua – en tidligere bolig for gårdsarbeidere og senere forsamlingslokale. I dag er bygningen en viktig del av tunet, og fungerer som en bynær møteplass for arrangementer, feiringer og kurs.

IARK har bistått med å restaurere og revitalisere lokalet, og sørget for at det både speiler historien og støtter dagens behov. Ved å bevare det som hadde verdi, åpne opp romfølelsen og tilføre karakter, har vi skapt en fleksibel ramme for opplevelser – med spor av fortiden og plass til fremtiden.

Gjennom dette prosjektet har vi skapt varige ringvirkninger for både mennesker og omgivelser.

Typologi

Næring

Status

Ferdigstilt

Lokasjon

Vinterbro

Type prosjekt

Renovering

Tidsrom

2024

«Breivoll Gård er en liten oase nesten innerst i Bunnefjorden i Ås kommune»

DNT

Som interiørarkitekt for prosjektet ble IARK involvert fra start, med ansvar for helhetlige farge- og materialvalg både ute og inne. Fargepaletten har historisk forankring og harmonerer med bygningene på tunet. Flere flater er malt med linoljemaling, utført med tradisjonelle teknikker. Gjennom befaringer og arbeidsmøter på stedet tok vi designvalg i direkte samspill med omgivelsene. Prosjektet er planlagt med tanke på dugnadsgjengen fra DNT, som med sitt frivillige engasjement har muliggjort både materialbruk og detaljering. Fast inventar er tilpasset for enkel montering – og for å gjøre plass for fellesskapet også i gjennomføringen.

Da vi kom inn i prosjektet ga samlingssalen en romfølelse av ubalanse og lav takhøyde. Rommet hadde et asymmetrisk skråtak som avsluttet i en munkepuss-vegg, i kombinasjon med tungt og massivt villmarkspanel i himling og enkelte vegger. Det ble vurdert å åpne himlingen, både for romfølelse, men også i håp om å finne tømmervegger. Dessverre var det ikke mange skatter å hente frem, samtidig hadde det blitt vanskelig å ombruke eksisterende ventilasjon. Takhøyden ble beholdt, og designprosessen fokuserte på optimalisering av rommets balanse gjennom materialer, tilføring av lys og balansering av rommets asymmetriske form.

Detaljer fra møbelet langs bakveggen. Trestrukturen skinner igjennom materialet, noe som gir karakter og dybde i materialet. Vi ønsket å bringe inn tradisjonelle former med blant annet speil, som også ble oppgradert med spiler.

Det ble etablert ny glassfasade mot øst som gir mye naturlig lys inn i lokalet, uten å blende med sollys. Et tungt villmarkspanel i himlingen ble erstattet med treullsement, som bidro positivt akustisk. Opprinnelige baffler ble beholdt. Nordveggen ble et viktig tiltak, der munkepussen fra 80-tallet ble skjult. Vi tegnet et plassbygget møbel langs hele veggen for å balansere ut asymmetrien i rommet, og samtidig kunne skjule veggpussen uten å måtte fjerne den. Vi tilbakeførte tidsriktig panel på samtlige vegger med smalere bord, som gir en følelse av høyere tak. Panelet er behandlet med en delvis pigmentert linoljemaling der trestrukturen synes igjennom, utført av dugnadsgjengen. Vinduer og ny glassfasade er malt i eplegrønt, som inviterer naturen rett inn i hovedsalen.

Peisestuen ligger rett innenfor fløydøren med eksisterende peis. Furubordene er en del av en møbelserie som ble tegnet for Drengestua. Materialer kommer fra DNT’s eget sagbruk i Maridalen, noe som gir en ekstra karakter og historiefortelling til møblene

Videre har entréen fått en ny garderobe som skjermer toalettene. Belysningen har blitt oppgradert gjennom et godt samarbeid med Vital Elektro. Alle dører har blitt oppgradert til dagens brannkrav og rømningsbredder. Hovedsalen fikk etablert tofløyede dører som gir en historisk forankring. Den gamle peisen med støpejernsdetaljer ble bevart. Alle løse møbler ble ombrukt, kjøpt brukt gjennom Møbelmeglerne, eller bygget av dugnadsgjengen.

Entréen ble overflatebehandet, fikk oppgradert belysning fra Nuura og ny garderobeløsning. Her ser vi en trapp opp til loftet og en sittebenk med oppbevaring for vesker.

Foto: Pernille Munster