iark

Lillestrøm Lobby

Lillestrøm sentrum er i ferd med å gjennomgå en spennende transformasjon, med Nova Spektrum i førersetet. Med ambisjoner om å skape et levende bygulv og kulturliv, har Lillestrøm Lobby blitt en realitet – en moderne og raus møteplass for alle med et tilbud både til den uformelle kaffedrikkeren og den lidenskapelige matentusiasten.

Sammen med designbyrået WeOslo testet vi ut planløsninger og interiørkonsept, parallelt med utviklingen av navn, identitet og en helhetlig designprofil. Sånn ble Lillestrøm Lobby til for Nova Spektrum.

Typologi

Restaurant

Status

Ferdigstilt

Lokasjon

Oslo

Type prosjekt

Ombygging/ Renovering

Omfang

2200 m2 / ca 350 sitteplasser

Tidsrom

2022

«Det var en utfordring å forvandle et stort og åpent rom til et intimt og trivelig sted. Men med kreativitet og samarbeid har vi skapt et 'rom i rommet'-konsept, hvor hver sone har sin egen unik atmosfære.»

Thea Røhrt. IARK

Lillestrøm, en by i vekst, har lenge søkt etter en fornyelse i sitt bysentrum. Nova Spektrum grep denne muligheten og satte i gang en visjonær prosess i 2021. Deres ønske var klart: å omdanne et stort, hovedsakelig ubrukt område på vestsiden av messebygningen til et pulserende sentrum for kultur, mat og møter og imøtekomme et behov der det i nær fremtid skal bygges både nye boligfelt og næringsbygg.

Hvert hjørne av den 1200 m2 store plassen, med sine imponerende 11 meter under taket, ble nøye vurdert. Fra det store produksjonskjøkkenet under mesaninen til den frittstående baren, ble hvert element designet for å skape en lun og varm atmosfære.

En av de største utfordringene var å skape en følelse av intimitet i et så stort og åpent rom. Løsningen var både innovativ og effektiv: ved å dele opp rommet i mindre soner med luftige gangsoner mellom, ble det skapt hyggelige og små "rom i rommet". Pergolaløsningen, myke møbler og varme farger bidro også til dette. Til prosjektet ble det tegnet flere spesialmøbler, blant annet en større frittstående bar. Barens form er tilpasset en plassering i et stort åpent rom og skal klare å betjene store mengder mennesker ved messer eller konferanser. Den benyttes både som bar og som kafé.

Formen på taket med buede LED-striper definerer baren og får den til å stå frem som et smykke i den åpne hallen. Hele taket buer ned i senter av baren som en øy. Siden gulvet i hele rommet var støpt betong med varmekabler måtte det til spesialløsninger på vann, avløp, strøm og fremføring av slanger til tappetårn. Alle rør og ledninger er ført frem til baren skjult under et sitteamfi på siden.

Sentralt i Lillestrøm Lobby står maten og drikken. De hadde et ønske om å skape en møteplass for alle, et sted å ta en kaffe og noe god bakst, sitte og jobbe, ta et uformelt møte, en god middag for to eller ha et større selskap med middag og drinker i baren. Fremtidens mat og drikke var ambisjonen, et kjøkken der man ville lage mat av høy kvalitet av lokalt produserte råvarer. Baren/kaféen, med en imponerende disk på 22 meter, fungerer som et naturlig midtpunkt der gjestene kan nyte alt fra morgenkaffen til et glass bobler på kvelden. Baren skulle også danne et blikkfang fra byggets utside for å trekke folk inn i lokalet.

Dette samarbeidsdrevne prosjektet har forvandlet et tidligere ubenyttet område til et ikonisk sted i Lillestrøm, hvor både innbyggere og besøkende kan finne et hjørne som føles som hjemme, midt i sentrum av byen.

Arkitekt i prosjektet var ALAB.

Foto: Niklas Hart