Aftenposten


Back in Akersgata

Project Details
  • Completed in august

    2014

  • Square meters

    7000

  • Workspaces

    680

  • Photographer

    Arne N Schram, INVISO

Project Description

Aftenposten, Norway’s leading newspaper (known lovingly as ‘Auntie’ in the trade), is now back on familiar ground; Akersgaten, Oslo’s Fleet Street. The media centre in nr. 55 which they now share with VG has been totally renovated. 

IARK created Aftenposten’s work areas.

The rapidly changing media world requires managing of news on many different platforms. IARK has made a workplace which is strongly identified with Aftenposten’s core business whilst firmly reinforcing the brand name.

The concept: Each floor has an ‘energy centre’ where the pulse and tempo of every day can be both seen and felt. Both informal talks over a coffee and the full daily editorial meetings find their natural place here. The area functions nicely for two colleagues, as well as for groups of up to eighty people. 
The different departments with their own special requirements are grouped around the perimeter, and have immediate access to the centre and group activities. 

Aftenposten 1

Daily Editorial Meetings

The ’energy centre’ follows the pulse and tempo of each day. Here is the big screen with news 24/7, and it is here the daily editorial meetings take place. 

Daily Editorial Meetings

The ’energy centre’ follows the pulse and tempo of each day. Here is the big screen with news 24/7, and it is here the daily editorial meetings take place. 

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 2

Distributed over four floors

The ‘energy centres’ are located one above the other on four floors.

Distributed over four floors

The ‘energy centres’ are located one above the other on four floors.

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 3

Identity

The area reinforces Aftenposten’s identity and brand name.

Identity

The area reinforces Aftenposten’s identity and brand name.

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 4

© Arne N Schram, INVISO

"It's amazing to see how people have taken possession of the whole building and use each and every corner to vary their working day - whether working alone or in teams."

- Nina Christin Yttervik, Director of Organisation

Aftenposten 5

Workplaces

Workplaces are adapted to the needs of each department. 

Workplaces

Workplaces are adapted to the needs of each department. 

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 6

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 7

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 8

Large common area

Waste recycling centre and ‘copy-corridor’ are integrated in the large common area.

Large common area

Waste recycling centre and ‘copy-corridor’ are integrated in the large common area.

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 9

© Arne N Schram, INVISO

Aftenposten 10

© Arne N Schram, INVISO

Heidi Tolo

Heidi Tolo

Interior architect MNIL, partner

Irene Birkeland

Interior architect MNIL, partner