STATOIL VISA


Tailor-made for interaction

Project Details
  • Completion

    2014

  • Square meters

    56000

  • Workplaces

    1500

  • Photographer

    Ketil Jacobsen

Project Description

Statoil’s building, at Sandsli in Bergen, is intended to contribute to the further development of the company’s business plan by localising all operative units under one roof. Niels Torp Architects designed the new building and upgraded the existing premises, while IARK was interior designer for the user group. The total project area is 56.000m2 of which the new building comprises 25.000m2.

Statoil at Sandsli is the world’s largest operational centre for offshore oil and gas production. IARK’s primary brief was to organise the premises for interaction between different fields of expertise. After the company’s needs were defined, an extensive user process was carried out which resulted in precisely planned working areas for interdepartmental cooperation. Statoil took over the building in the Autumn of 2014.

1 Statoil Visa

Glazed atrium

Common meeting place with coffee bar, lounge area and ad hoc workspaces. Specially built “teepees” for screening temporary workplaces.

Glazed atrium

Common meeting place with coffee bar, lounge area and ad hoc workspaces. Specially built “teepees” for screening temporary workplaces.

© Ketil Jacobsen

4 Statoil Visa

© Ketil Jacobsen

2 Statoil Visa

© Ketil Jacobsen

3 Statoil Visa

© Ketil Jacobsen

5 Statoil Visa

© Ketil Jacobsen

6 Statoil Visa

Common areas

Social zones adjacent to working areas. Loose furniture allows for flexibility.

Common areas

Social zones adjacent to working areas. Loose furniture allows for flexibility.

© Ketil Jacobsen

7 Statoil Visa

Auditorium

Warm and comfortable auditorium with timber floor, louvred acoustic walls, leather seating and light and airy curtains.

Auditorium

Warm and comfortable auditorium with timber floor, louvred acoustic walls, leather seating and light and airy curtains.

© Ketil Jacobsen

8 Statoil Visa

Canteen

Light and airy canteen. White stone floor along main axis and various elements of warm timber. 

Canteen

Light and airy canteen. White stone floor along main axis and various elements of warm timber. 

© Ketil Jacobsen

Anders Stenbeck-Askheim

Anders Stenbeck-Askheim

Interior architect MNIL, partner

Elisabeth Paus

Elisabeth Paus

Interior architect MNIL, partner