iark

Pressens Hus

"Pressens Hus" er en inkubator for pressefrihet, innovasjon og samhandling i hjertet av Oslo. Beliggende i det gamle sentrum av byen, med en kombinasjon av verneverdig arkitektur, toppmoderne fasiliteter, og et fremtidsrettet syn på arbeidsplassutvikling, miljø, og bærekraft, fremstår Pressens hus som et vellykket referansebygg både som transformasjonsprosjekt og for den videre revitalisering av Kvadraturen i Oslo.

Sammen med arkitektene Atelier Oslo og Kima Arkitektur, har IARK jobbet med å balansere bevaring med fornying i dette prosjektet. Bærekraft og miljøperspektiv er nøkkelkomponenter i transformasjonen av Pressens Hus. To verneverdige bygårder fra 1800-tallet, i Skippergata 22-26, har blitt integrert i det nye Pressens hus. Gamle arkitektoniske trekk som teglstruktur, bjelker, og søyler er bevart, samtidig er det moderne funksjoner og fasiliteter som oppfyller kravene til et moderne bygg og arbeidsplasser.

Typologi

Arbeidsplass

Status

Ferdigstilt

Lokasjon

Oslo

Type prosjekt

Transformasjon

Omfang

3600 m2 / 220 arbeidsplasser

Tidsrom

2021

«Leietaker hadde en visjon om å oppnå enda tettere samarbeid og synergier ved å være samlet under ett tak. Pressens hus skulle danne rammen rundt moderne mediearbeidsplasser, i tillegg til å være et samlingssted for aktiviteter, kunnskap og debatt, samt åpne opp for aktiviteter rettet mot publikum.»

Thea Røhrt, IARK

Målet med interiøret var å reflektere byggets historie og kultur, men også skape et moderne og funksjonelt arbeidsmiljø. Fliset tegl fremhever byggets opprinnelige struktur, mens en utstrakt bruk av treverk er tilført for å skape en varm og vennlig atmosfære. Opprinnelige jernkonstruksjoner er fremhevet i dyprøde toner, og i det store atriet er fargetonene gradert i takt med økningen av lys for å møte takets luftige trekonstruksjon. Spesiallagde tepper i arbeidsarealet har fått en dyp rødlig tone som henter frem gløden i teglen. Lokalene er innredet med mye skreddersøm gjort i samarbeid med dyktige håndverkere hos Haugland Interiør. Magasinhyllene de har laget fungerer både som kunnskapsdeling og informasjon, samt profilering av Fagpressen.

IARK hadde direkte involvering med hver enkelt av leietakerne når det kom til kartlegging av deres behov. Møbelanskaffelse ble gjennomført gjennom en samlet bestilling for hele prosjektet, men med tett dialog og avklaring med de enkelte leietakerne. IARK lyktes med å utarbeide et helhetlig møbelkonsept som alle leietakerne sluttet seg til. De la mye arbeid i å velge ut møbler med materialer, farger, tekstiler og uttrykk som føyet seg inn i arkitekturen. Fordi bygget og leietakernes arealer er sømløst vevet sammen, og arkitekturen så sterkt tilstedeværende, var det et uttalt ønske fra IARKs side om å skape mest mulig sammenheng, helhet og harmoni i møbel-, material- og fargevalg. Det ble også gjenbrukt en god del møbler, uten at dette har forringet opplevelsen av helhet.

Skippergata kom til i 1657 da byen ble utvidet gjennom å fylle igjen sjøbunnen. I 1888 ble nummer 22 bygget som forretningsgård med store lagerarealer. Bygget ble regulert til bevaring blant annet fordi det er del av velbevarte Prinsens gate og på grunn av den spesielle stålkonstruksjonen i lager-delen av bygningen.

De originale jernkonstruksjonene er bevart og bjelkene og søylene forteller tydelig om byggets historie. Gårdsrommet har blitt et lyst atrium, hvor tidligere fasadevinduer nå tilbyr innsyn i den pulserende aktiviteten som spenner seg over flere etasjer. Det sentrale atriet, med som siler lyset som gjennom en trekrone, fungerer som husets hjerte og er et naturlig samlingspunkt for arrangementer, seminarer og debatter. Her kan besøkende fordype seg i aktuelle temaer, lytte til foredrag og delta i diskusjoner som former mediebildet.

«Pressens hus har som visjon å styrke journalistikkens stilling i samfunnet. Det skal vi blant annet gjøre ved å være et sted folk kan komme for å forstå mer om mediene og et hus der vi åpent kan diskutere medier og journalistikk.»

Elin Floberghagen, generalsekretær i Norsk Presseforbund

Pressens hus i Skippergata i Oslo ble offisielt åpnet i vinteren 2021. Bygget er ment å være Norges fremste sted for diskusjon om journalistikk, ytringsfrihet, og mediepolitikk. Elleve organisasjoner og bedrifter har etablert seg her. Pressens Hus rommer omtrent 220 arbeidsplasser. Huset har fasiliteter som scene, podkast-studio, møterom, kurslokaler, arrangementslokaler, streaming for TV, og en tapasrestaurant med kaffebar. 1. etasje huser både egne og eksterne arrangementer, som debatter, prisutdelinger, foredrag, kurs og undervisning av skoleelever. Det store atriet kalt «Ytring» kan ta imot rundt 200 personer, og fungerer til daglig som kantine for de ansatte.

Bygget er BREEAM-sertifisert til "Very Good". Det legges vekt på miljøvennlige løsninger. Bygget er renovert i samarbeid med Byantikvaren for å bevare de verneverdige fasadene og opprettholde byggets historiske karakter.

Utmerkelser:

Stockholm Design Awards: Pressens Hus vant årets arkitekturpris under stockholmsmessen.

Pressens hus mottok den ærefulle hedersbevisningen Oslo bys arkitekturpris i 2022

Pressens hus mottok DOGA-merket for Arkitektur og Design 2021

Prosjektet er kåret til et av NIL’s signalprosjekter i 2021

Pressens hus er nominert til Archdaily Building of the Year Award, i kategorien Office - adaptive reuse

Foto: Niklas Hart