Statnett


Powerful Identity

Project Details
  • Year of completion

    2013

  • Square meters

    22 000

  • Workspaces

    900

  • Photographer

    Ketil Jacobsen

Project Description

Statnett’s public mission is to develop the next generation’s power grid, a task requiring innovative interaction, modern technology and a prudent application of resources; its old premises in Husebybakken were inappropriate for these requirements.

In collaboration with Zinc AS, IARK has created a new and modern work place where Statnett’s needs and specifications are met; we’ve developed an interior, which caters for a high level of extensive use, as well as flexibility; maintaining a balance between work procedures and innovation. With an open plan and easy access linking departments, first-rate communication and interaction is ensured. Being responsible for the development, construction and operation of Norway’s main power lines, Statnett has a strong and clear identity; the major goal was to reflect this within the interiors. Using pictures and glass filming, we have clearly incorporated Statnett’s identity into the project.The result is efficient workspaces integrated into an open plan, with a striking and distinct Statnett signature.

2 Statnett

Light and Warmth

As a division between the various group-sized solutions, quiet rooms, archive shelves and sofa groups have been implemented. This not only leads to a better overview of close associates, but also acts as soundproofing to dampen out any disruptive interference. Since the initial phase, Statnett has emphasized its desire for vibrant colours throughout the interiors, especially in the workspace areas. This is clearly visible with regard to the choice of furniture and storage cabinets that occupy these parts of the premises; all characterized by light and warmth.

Light and Warmth

As a division between the various group-sized solutions, quiet rooms, archive shelves and sofa groups have been implemented. This not only leads to a better overview of close associates, but also acts as soundproofing to dampen out any disruptive interference. Since the initial phase, Statnett has emphasized its desire for vibrant colours throughout the interiors, especially in the workspace areas. This is clearly visible with regard to the choice of furniture and storage cabinets that occupy these parts of the premises; all characterized by light and warmth.

© Ketil Jacobsen

1 Statnett

Open, Group-sized Solutions

Statnett has chosen to organize the workspaces in open, group-sized solutions. Therefore on each level, these areas are placed according to sections, departments or projects.

Open, Group-sized Solutions

Statnett has chosen to organize the workspaces in open, group-sized solutions. Therefore on each level, these areas are placed according to sections, departments or projects.

© Ketil Jacobsen

3 Statnett

Floor Squares by Internal Staircase

An internal staircase was built into the centre of the building with so called “floor squares” arranged alongside, on each and every level. The square seen in the photograph above is well shielded from the workspace areas and is part of the main communication lines within the building.

Floor Squares by Internal Staircase

An internal staircase was built into the centre of the building with so called “floor squares” arranged alongside, on each and every level. The square seen in the photograph above is well shielded from the workspace areas and is part of the main communication lines within the building.

© Ketil Jacobsen

4 Statnett

A Hub for Re-charging

The squares are ideal for any social discussions over a cup of coffee, and serve as hubs where employees on each respective level can relax and re-charge.

A Hub for Re-charging

The squares are ideal for any social discussions over a cup of coffee, and serve as hubs where employees on each respective level can relax and re-charge.

© Ketil Jacobsen

"Energy arises at meeting points" 

Statnett employee.

5 Statnett

A Warm Core with identity

There are warm and welcoming colours throughout the furniture and kitchen interiors; within the core of the building employees can find light and warmth, an important direction in terms of identity, right from the outset of the project.

A Warm Core with identity

There are warm and welcoming colours throughout the furniture and kitchen interiors; within the core of the building employees can find light and warmth, an important direction in terms of identity, right from the outset of the project.

© Ketil Jacobsen

6 Statnett

Nature Meets Construction

In addition to light and warmth, “nature meets construction” was another fundamental idea relating to the project’s identity, a factor expressed by the bold colours portrayed throughout the interiors. The reception is an important first impression zone; therefore this area showcases both the technical and professional aspects of Statnett. The colour schemes here are clear and clean-cut; incorporating integrated digital installations that emphasize Statnett’s role in the energy market.

Nature Meets Construction

In addition to light and warmth, “nature meets construction” was another fundamental idea relating to the project’s identity, a factor expressed by the bold colours portrayed throughout the interiors. The reception is an important first impression zone; therefore this area showcases both the technical and professional aspects of Statnett. The colour schemes here are clear and clean-cut; incorporating integrated digital installations that emphasize Statnett’s role in the energy market.

© Ketil Jacobsen

7 Statnet

Variety of Sitting Groups

The digital displays continue throughout the area towards the canteen where the materials gradually change from stone to wood, and cool to warmer colours in leather and green fabrics. The canteen is furnished with a variety of sitting groups in the shape of personalized compartments, benches and traditional tables and chairs. This provides a diverse and exciting luncheon/dining area.

Variety of Sitting Groups

The digital displays continue throughout the area towards the canteen where the materials gradually change from stone to wood, and cool to warmer colours in leather and green fabrics. The canteen is furnished with a variety of sitting groups in the shape of personalized compartments, benches and traditional tables and chairs. This provides a diverse and exciting luncheon/dining area.

© Ketil Jacobsen

8 Statnett

Stylized power Lines

The use of frosted filming on meeting room glass walls help to emphasize Statnett’s identity; the company’s plans, builds and operation of power lines. Therefore numerous illustrated designs on the window filming represent a stylized version of power lines.

Stylized power Lines

The use of frosted filming on meeting room glass walls help to emphasize Statnett’s identity; the company’s plans, builds and operation of power lines. Therefore numerous illustrated designs on the window filming represent a stylized version of power lines.

© Ketil Jacobsen

9 Statnett

Consolidating Nature

Social zone adjacent to the meeting centre. The furniture colour schemes and interior details outside the meeting room are an extension of the colours within the canteen; reflecting all the ideas and choices made there. At level one people can choose to go directly into the canteen or down the stairs to the meeting centre; therefore the idea of consolidating nature alongside wooden floors and shades of green became a natural choice. The area is used as a waiting zone for socializing and breaks between meetings.

Consolidating Nature

Social zone adjacent to the meeting centre. The furniture colour schemes and interior details outside the meeting room are an extension of the colours within the canteen; reflecting all the ideas and choices made there. At level one people can choose to go directly into the canteen or down the stairs to the meeting centre; therefore the idea of consolidating nature alongside wooden floors and shades of green became a natural choice. The area is used as a waiting zone for socializing and breaks between meetings.

© Ketil Jacobsen

10 Statnett

In an effort to stamp Statnett’s identity firmly on the premises, the client’s own image bank was frequently used. Therefore absorbing Statnett’s plans, builds, operations and maintenance of the central power grid in Norway, the images depicted in most of the photographs are of engineering work carried out among natural surroundings and scenic locations. 

In an effort to stamp Statnett’s identity firmly on the premises, the client’s own image bank was frequently used. Therefore absorbing Statnett’s plans, builds, operations and maintenance of the central power grid in Norway, the images depicted in most of the photographs are of engineering work carried out among natural surroundings and scenic locations. 

© Ketil Jacobsen

Elisabeth Paus

Elisabeth Paus

Interior architect MNIL, partner

Nina Sperling

Nina Sperling

Interior architect MNIL, partner