PGS


Technology and geological layers

Project Details
  • Completed in august

    2013

  • Square meters spread over 7 floors

    10 000

  • Workspaces

    430

  • Photographer

    Ketil Jacobsen

Project Description

PGS’s new headquarters will serve an active part regarding the profiling of the company as a world leader in technology and expertise within the offshore sector.

IARK has been responsible for the programming phase in which PGS’ needs and demands for the new premises were identified, and has since been responsible for all the interior work in every workspace, with special focus on PGS’ user processes. During this project IARK was also responsible for attending to the tenants’ requirements during the construction activities.

Through in-depth collaboration with user representatives from PGS' we developed solutions for optimization of work processes that are adaptable to any future demands.

PGS called for innovative and modern facilities, so via our work with the interiors and physical layout, as well as design of the workspaces, IARK has facilitated internal communication and simultaneously reinforced PGS’ core values: Leadership in HSEQ, initiative and innovation, people focus and integrity, delivery and reliability.  

PGS’ new headquarters has become a modern building that clearly reflects and bolsters the company’s identity and activities, along with reinforcing PGS’ position in the global market.

Pgs 1

The Façade

The strong characteristics of the building create an identity that is also reflected in its interior. Distinguishing features of the façade elements such as black slate is drawn into the reception area where it establishes a connection between the external and the internal. 

The Façade

The strong characteristics of the building create an identity that is also reflected in its interior. Distinguishing features of the façade elements such as black slate is drawn into the reception area where it establishes a connection between the external and the internal. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 2

Reception & Access

The reception desk has a retracted placement, with strong contrasts in both the choice of material and colour on the back wall. 

Reception & Access

The reception desk has a retracted placement, with strong contrasts in both the choice of material and colour on the back wall. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 3

The Reception Area

The general concept of the building is inspired from the Mesozoic era of the geologic time scale. The corporate identity is defined by the use of colours and graphical elements that are influenced from animals and plants that are typical for this era. 

The Reception Area

The general concept of the building is inspired from the Mesozoic era of the geologic time scale. The corporate identity is defined by the use of colours and graphical elements that are influenced from animals and plants that are typical for this era. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 4

Technology

Part of the reception area is designated to present PGS as a corporation and allows for visitors to use interactive screens to seek more in-depth knowledge about their activities, operations and technology.

Technology

Part of the reception area is designated to present PGS as a corporation and allows for visitors to use interactive screens to seek more in-depth knowledge about their activities, operations and technology.

© Ketil Jacobsen

Pgs 5

The Hyperbeamroom

A customized room with specific equipment designed for customer presentations.

The Hyperbeamroom

A customized room with specific equipment designed for customer presentations.

© Ketil Jacobsen

Pgs 6

The Canteen

The main part of the second floor is comprised of kitchen and service areas, a coffee bar, library and luncheon/dining area. The expression is harmonic through the recurrent use of light wood in furnishings and accent lighting.

The Canteen

The main part of the second floor is comprised of kitchen and service areas, a coffee bar, library and luncheon/dining area. The expression is harmonic through the recurrent use of light wood in furnishings and accent lighting.

© Ketil Jacobsen

Pgs 7

Zone Division

The luncheon/dining area is divided into zones of different furniture types like bar tables and lounge- and café furniture to create diversity in the interior landscape.

Zone Division

The luncheon/dining area is divided into zones of different furniture types like bar tables and lounge- and café furniture to create diversity in the interior landscape.

© Ketil Jacobsen

Pgs 8

Library & Coffee Bar

The coffee bar is accompanied by a lounge area and library to allow for more relaxed seating. 

Library & Coffee Bar

The coffee bar is accompanied by a lounge area and library to allow for more relaxed seating. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 9

The Boardroom

The furniture of the boardroom is customized with functional presentation equipment to facilitate the involvement of all meeting participants.   

The Boardroom

The furniture of the boardroom is customized with functional presentation equipment to facilitate the involvement of all meeting participants.   

© Ketil Jacobsen

Pgs 10

Social areas with kitchenette

A kitchenette, social area s and internal meeting rooms are centrally located on each floor where the concept yet again is emphasized through the use of colours and graphical elements. 

Social areas with kitchenette

A kitchenette, social area s and internal meeting rooms are centrally located on each floor where the concept yet again is emphasized through the use of colours and graphical elements. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 11

Internal meeting rooms

The internal meeting rooms are also located within short distance to the internal staircase. 

Internal meeting rooms

The internal meeting rooms are also located within short distance to the internal staircase. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 12

Social areas with kitchenette

A kitchenette, social area s and internal meeting rooms are centrally located on each floor where the concept yet again is emphasized through the use of colours and graphical elements. 

Social areas with kitchenette

A kitchenette, social area s and internal meeting rooms are centrally located on each floor where the concept yet again is emphasized through the use of colours and graphical elements. 

© Ketil Jacobsen

Pgs 13

Film

Each floor has tailored décor film according to the building’s concept and reinforces the corporate identity. 

Film

Each floor has tailored décor film according to the building’s concept and reinforces the corporate identity. 

© Ketil Jacobsen

Yvonne Bjørgen

Yvonne Bjørgen

Interior architect MNIL

Elisabeth Paus

Elisabeth Paus

Interior architect MNIL, partner

Hanne Margrethe Hjermann

Hanne Margrethe Hjermann

Interior architect MNIL, 

partner and CEO