NITO


Equality for All

Project Details
  • Completed

    2017

  • Photographer

    Ilja Hendel

  • Photographer

    Photographer Ilja Hendel

Project Description

NITO is Norway’s largest organization for engineers and technologists. NITO moved from Lakkegata in the Oslo suburb of Grønland, where the departments were spread across several floors and employees were tucked away in cubicles. A user analysis made it clear that their future workspaces had to facilitate openness and increased collaboration between employees and departments. The choice fell on the two top floors in Støperigata 1 in Vika in Oslo.


The employees are brought together by well designed, generous meeting places that are organized around the coffee bars on both floors, as well as a centrally situated internal staircase. The internal staircase is in the middle of the building and has been named ”the Oasis”. This is a common area that has the function to provide a break from the open office space, as well as give energy through its use of colours, materials and live plants. Here employees will find comfortable armchairs, and custom made benches, as well as a library with specialist literature. The oasis stretches from the fifth to the sixth floor and is marked by a two storey plant wall that ties together the two levels.


NITO’s expertise within technology, as well as a wish to use natural materials and a nordic expression, was the basis for the furniture and material concept. We were inspired by geometry in the patterns of nature, which materializes in the triangles that are a recuring shape in the custom made elements in the building. NITO cares about its members and wanted a warm and open expression, that was inviting and sober at the same time. We chose fresh colours and wood in the external zones, such as the reception and meeting centre, as well as internal common areas, while the rest of the building has a calm, warm colour palette.

Nito 8

Reception

The reception is situated on the 6th floor and faces the main entrance. The back wall with its geometric pattern in warm oak plays well together with the three dimensional counter that is built in green Corian.

Reception

The reception is situated on the 6th floor and faces the main entrance. The back wall with its geometric pattern in warm oak plays well together with the three dimensional counter that is built in green Corian.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 9

Waiting Area in the Reception

Waiting Area in the Reception

© Photographer Ilja Hendel

Nito 10

The Coffee Bar and Social Zone for the Meeting Centre and Training Room

In close connection to the reception lies the coffee and social zone. NITO arranges courses for its members and wanted the area to be inviting for both employees and visitors.

The Coffee Bar and Social Zone for the Meeting Centre and Training Room

In close connection to the reception lies the coffee and social zone. NITO arranges courses for its members and wanted the area to be inviting for both employees and visitors.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 11

Meeting Centre

The meeting centre is located around the reception. The large glass fronts allow natural light to pass through as well as opening the view towards Munkedamsveien.

Meeting Centre

The meeting centre is located around the reception. The large glass fronts allow natural light to pass through as well as opening the view towards Munkedamsveien.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 13

Work Area /Coffee Bar

The back wall of the coffee bar is decoratively designed with its painted surfaces and wooden panels in a composition of geometric shapes.

Work Area /Coffee Bar

The back wall of the coffee bar is decoratively designed with its painted surfaces and wooden panels in a composition of geometric shapes.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 12

Work Area / Coffee Bar

The two large coffee bars double as a hub for the employees. It is aready noticable that they contribute to better communication and collaboration across departments.

Work Area / Coffee Bar

The two large coffee bars double as a hub for the employees. It is aready noticable that they contribute to better communication and collaboration across departments.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 14

Working Area/ The Oasis

The Oasis can be found on the 6th floor and was planned as a meeting place with lounge chairs and a library. Here, employees can, among other things, find a collection of NITO’s magazines and relevant legislation.

Working Area/ The Oasis

The Oasis can be found on the 6th floor and was planned as a meeting place with lounge chairs and a library. Here, employees can, among other things, find a collection of NITO’s magazines and relevant legislation.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 1

Working Area / Oasis

Detail of a bookshelf with seating.

Working Area / Oasis

Detail of a bookshelf with seating.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 2

Work Area / Oasis

The study areas connected to the library are surrounded by plants, that will grow around the custom made wall.

Work Area / Oasis

The study areas connected to the library are surrounded by plants, that will grow around the custom made wall.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 4

Workspace / Oasis

Integrated seating.

Workspace / Oasis

Integrated seating.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 5

Work Areas / Landscape

NITO wanted equal workspaces for all and an open landscape with screens and storage as room dividers.

Work Areas / Landscape

NITO wanted equal workspaces for all and an open landscape with screens and storage as room dividers.

© Photographer Ilja Hendel

Nito 6

Work Area / Internal Meeting Room

The meeting room and other supporting rooms are spread across the two floors. The two departments participated actively in choosing their furniture with their respective needs in mind.

Work Area / Internal Meeting Room

The meeting room and other supporting rooms are spread across the two floors. The two departments participated actively in choosing their furniture with their respective needs in mind.

© Photographer Ilja Hendel

Thea Røhrt

Thea Røhrt

Interior architect MNIL, partner