DNB Solheimsviken


DNB's building in Bergen

Project Details
  • Completed in december

    2013

  • Square meters

    44 000

  • Workspaces

    1550

  • Photographer

    Daniel Hundven-Clements

Project Description

DNB’s office in Bergen is placed along the waterfront in Solheimsviken with the town’s characteristic small houses as neighbours. Due to strict regulations the building mass is therefore divided into five smaller units that vary between four and six storeys. DNB occupies four of the five buildings. Visitors enter the reception area where the building’s key element is located; a four meter wide and 250 meter long art corridor. Adjacent to this corridor is the auditorium, a meeting centre, café and bank services, all on the ground floor. On the first floor a meeting centre and canteen also have direct contact with the art street. Each unit has two internal atria that allow daylight to enter and define the layout and use of each floor. Workspaces are placed along the outer façade, while informal meeting areas and the floor’s meeting centre are located in between the two atria. The workspace solutions are planned according to the model used in DNB’s headquarters in Bjørvika; 15% under full capacity, free seating and clean desk. The various workstations are divided into 75% individual workspaces with height-adjustable desks, 15% shared workspaces equipped with project tables and the remaining 10% with workstations specifically designed for reading and concentration.

Dnb Bergen 1

STREET ART

The Norwegian street artist DOLK’s nine meter high wall piece «TOY» greets employees and guests walking from the reception area on the ground floor towards the meeting centre and canteen on the first floor.

STREET ART

The Norwegian street artist DOLK’s nine meter high wall piece «TOY» greets employees and guests walking from the reception area on the ground floor towards the meeting centre and canteen on the first floor.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 2

LOBBY

The tall lobby outside the auditorium functions as an extension of the art corridor, and connects the ground and first floors. The pictures by the artist Svein Strand were originally commissioned for the old bank building in Kirkegata 18 in Oslo. The titles of the twelve works (oil on canvas) are unknown, and there is no specific date for the works that were painted over a 10-year period. The artist frequently uses indoor motifs with elements of interiors and still life. The paintings are richly coloured and convey dreamlike impressions of figures and rooms.

LOBBY

The tall lobby outside the auditorium functions as an extension of the art corridor, and connects the ground and first floors. The pictures by the artist Svein Strand were originally commissioned for the old bank building in Kirkegata 18 in Oslo. The titles of the twelve works (oil on canvas) are unknown, and there is no specific date for the works that were painted over a 10-year period. The artist frequently uses indoor motifs with elements of interiors and still life. The paintings are richly coloured and convey dreamlike impressions of figures and rooms.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 3

AUDITORIUM

Daylight provides a bright and pleasant atmosphere. The two shades of purple upholstery allow a gentle variation and a natural calm expression.

AUDITORIUM

Daylight provides a bright and pleasant atmosphere. The two shades of purple upholstery allow a gentle variation and a natural calm expression.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 4

The auditorium seats 150 and is located between the art corridor and the waterfront.

The auditorium seats 150 and is located between the art corridor and the waterfront.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 5

THE RECEPTION

The reception area with the art work series by the artist Irma Salo Jæger. 

THE RECEPTION

The reception area with the art work series by the artist Irma Salo Jæger. 

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 6

INFORMAL MEETING AREAS

The social areas are placed centrally on all floors, acoustically separated from work areas and with access to each floor’s common meeting rooms. Variation in use of furniture allows for different activities.

INFORMAL MEETING AREAS

The social areas are placed centrally on all floors, acoustically separated from work areas and with access to each floor’s common meeting rooms. Variation in use of furniture allows for different activities.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 10

The social areas are placed centrally on all floors, well shielded from work areas and with access to each floors common meeting rooms. Variation in use of furniture allows for different activities. 

The social areas are placed centrally on all floors, well shielded from work areas and with access to each floors common meeting rooms. Variation in use of furniture allows for different activities. 

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 7

EXCLUSIVE MEETING AREA

An upgraded meeting centre, with access to terrace and sea-view, is located on the fourth floor.

EXCLUSIVE MEETING AREA

An upgraded meeting centre, with access to terrace and sea-view, is located on the fourth floor.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 8

CONCENTRATION AREAS

The work areas have various furnishing alternatives. The 10% which are dedicated to reading and concentrated work are placed in more secluded and quiet zones.

CONCENTRATION AREAS

The work areas have various furnishing alternatives. The 10% which are dedicated to reading and concentrated work are placed in more secluded and quiet zones.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 11

MEETING CENTRE

The meeting centre on the second floor. 

MEETING CENTRE

The meeting centre on the second floor. 

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 12

Breakout furniture developed for the headquarters in Bjørvika is used in the meeting centre on the first floor. This area is visually connected to the lobby and auditorium on the ground floor. The canteen can be seen in the background.

Breakout furniture developed for the headquarters in Bjørvika is used in the meeting centre on the first floor. This area is visually connected to the lobby and auditorium on the ground floor. The canteen can be seen in the background.

© Daniel Hundven-Clements

Dnb Bergen 13

CANTEEN

The art corridor can be glimpsed from the canteen’s self-service area.

CANTEEN

The art corridor can be glimpsed from the canteen’s self-service area.

© Daniel Hundven-Clements

Elisabeth Trømborg

Elisabeth Trømborg

Interior architect MNIL, partner

Åsa Forsberg

Åsa Forsberg

Interior architect