

IARK har skapt et levende og inviterende bygulv i Aker Tech House, med nøye utformede fellesarealer som bakeri, chocolaterie, kafé, food court og eventbar. Vi har også designet takterrasse, uteservering og deler av byggets wayfinding – alt med fokus på helhet, opplevelse og identitet.
Aker Tech House, tegnet av Wingårdhs for Aker Property Group, sto ferdig i 2024. Bygget ligger sentralt i Akerkvartalet på Fornebu, med fremtidig T-banestasjon rett under. Med sine 30 000 m², Breeam Excellent-sertifisering og ikoniske gylne trapp markerer det et nytt knutepunkt for området.
"Den spektakulære trappen er et symbol i bygget, fungerer som en møteplass for ansatte og er ikke minst helsefremmende"
Møbleringen, både fast og løs, følger bygningens stramme linjer og er i samme stil for å underbygge og forsterke den store arkitekturen. Farger og materialer er en kombinasjon av nøytrale varme gråtoner som matcher arkitekturen og et fåtall rene tydelige farger som markerer møblene i rommet og inviterer til bruk. IARK har hatt tett samarbeid med arkitekten for å få mest mulig helhetlig uttrykk. I prosjektet har byggherre vært tydelig med at det ikke skulle bli brukt noen planter, en utfordring for interiørarkitekter som gjerne lener seg mot det grønne for å lage lune og hyggelige interiører. Rammene førte til et rent og stramt interiør, men som er tydelig i sin enkelhet og underkaster seg arkitekturen.
Food courten drives som kantine på dagtid og er åpen for publikum, med fire matkonsepter og en smoothiebar. Bespisningen skal klare å servere rundt 1200 mennesker under lunsjen og har derfor 380 plasser fordelt på de to atriene, men også 80 plasser i lobbyen som kan brukes ved behov. De to atriene med overlys fra glasstak i 8. etasje gir en sakral følelse som underbygges av den lave møbleringen. De knyttes sammen av matkonseptene og det ene atriet er mulig å lukke for event. I dette atriet er møblene løse med unntak av en rekke faste sofaer langs veggen for å være mest mulig fleksibelt. Det andre atriet er inndelt i soner ved hjelp av tre store faste sofaer og et spesialtegnet bord, samt tepper som rammer inn sonene med løst inventar.
Lobbybaren fungerer som et barkonsept for event og selskaper, og møbleringen i lobbyen komplementerer food courten under kantinetid, og fungerer som uformelle vente- og møteplasser. samt eventplass ved behov. Baren er et element som stikker ut med sin blå, blanke overflate og spesialtegnede folie som skal føre tankene til en isbre eller Arktis. De tre meter høye pocketdørene skjuler arbeidsbenk, vinkjøleskap og annen alkohol samt gir baren et strammere uttrykk når dørene er lukket. Baldakinen skjuler belysning og understreker høyden i rommet som er i underkant 6 m.
Kafédelen har eget bakeri og chocolaterie der både ansatte og beboerne i området kan kjøpe seg en kaffe, noe godt å spise eller et brød å ta med hjem
Takterrassen i 8. etasje er delt i to deler hvor den ene delen rammes inn av fire vegger og er i større grad beskyttet mot vind, mens den andre delen åpner seg mot utsikten. Møbleringen er mikset fast og løst med noen faste sofaer og plantekasser langs deler av fasaden samt løse møbler og plantekasser på hjul. Hovedbespisningsarealet er i størst grad bestående av løse bord, stoler og plantekasser på hjul som gjør at det er fleksibelt og kan settes opp i ulike formasjoner til daglig bruk eller event med langbord / dansegulv.
Baren er komplett med grill og andre matlagingsmuligheter og er åpen for publikum på solfylte dager. I tillegg til bespisningsmøblering er det også lounge-sone med gass-peis i bordet. Langs sør-vest delen av terrassen er det solsenger. Taket er grønt med insektshotell, sedum og andre insekts vennlige planter.
Plantene i plantekassene er valgt ut med tanke på insekter og lokalflora for Fornebu området.
Foto: Niklas Hart