Et fag i endring
Ser vi på måten et normalt byggeprosjekt drives i dag er det et kjent formular som både oppdragsgiver, formgiver og utførende er kjent med. Der starter vi med omforente og ofte ganske presise skisser på hvordan det ferdige resultatet skal se ut. Da har vi plukket fra øverste hylle av tresort, tekstiler, møbler osv. med noe gjenbruk innimellom. Men som regel kun det som lar seg gjenbruke uten mye ekstra innsats eller kostnad. Vi blir enige med kunde og entreprenør, og det trykkes på bestillingsknappen. Ved innflytting blir forventningene innfridd og resultatet som forventet.
Vi trår inn i en ny tid der også kundene i økende grad forventer en mer bærekraftig tilnærming til å prosjektere interiør og bygg. Det vil kreve en endring i måten vi jobber på. Det blir viktig å starte prosjektene med omforente mål og visjoner, og et solid konsept. Men derfra må veien i større grad bli til mens vi går. Vi må ut fra kontorene våre, bort fra PC-skjermen, og ut å finne kledning, gulvbelegg, møbler, belysning osv. Så vil prosjektet gradvis ta form, og antagelig ikke så strømlinjeformet og forutsigbart som tidligere.
Hva vil det kreve av kommunikasjon og involvering med kunden? Vi tror det vil kreve veldig tett dialog, mer løpende samarbeid mellom arkitekt, kunde og utbygger, og tillitt til at vi som fagutøvere klarer å holde i helheten. Vi vil i større grad bli formgivere som aktivt må forvalte og designe med de materialene som er tilgjengelige, i motsetning til hvor fritt vi har kunnet beskrive leveranser frem til i dag.