iark

NFI/ Cinemateket

Renoveringen av Cinemateket og Norsk Filminstitutts arbeidsarealer er ikke bare en fysisk transformasjon, men en fornyelse av ånden til en elsket kulturinstitusjon. Cinemateket i Oslo fremstår som et forbilledlig eksempel på hvordan kombinasjonen av bevaring, bærekraft og innovasjon har gitt et samtidig og raffinert resultat.

Bak sceneteppet i nye Cinemateket i Oslo ligger en omfattende prosess med arbeidsplassutvikling. Med hjelp fra IARK Interiørarkitekter og SAAHA arkitekter, har NFI gått fra tradisjonelle cellekontorer til et variert landskap av arbeidssoner, med et rikt utvalg funksjoner og soner for de ansatte.

Typologi

Arbeidsplass

Status

Ferdigstilt

Lokasjon

Oslo

Type prosjekt

Renovering

Omfang

2500 m2 / 100 arbeidsplasser

Tidsrom

2020-2023

«Den største overraskelsen er hvor fort det setter preg på oss og den umiddelbare positive effekten denne ombyggingen har hatt på oss som jobber her.»

Merete Falck, Seksjonsleder HR, NFI

Gjennom en omfattende og bærekraftig renovering har Cinemateket i Oslo forvandlet seg til en perle. Den nye fremtoningen av Cinemateket står som et eksempel på hvordan historisk arv kan sammenveves med moderne estetikk for å skape unike opplevelser. I arbeidet med Cinematekets nye publikumsområder har vi hatt fokus på materialkvalitet og detaljrikhet. Gjennom eksponering av byggets opprinnelige betongsøyler har vi klart å integrere historien til lokalene i det nye designet. Trespilene på veggene og naturlig treull i himlingen bidrar til en varm og innbydende atmosfære som gir energi og trivsel til besøkende.

Vi har vært opptatt av å minimere miljøpåvirkningen i prosessen. Dette har inkludert valg av bærekraftige materialer, kortreiste tilpasninger og grundige analyser for å oppnå en helhetlig og miljøvennlig løsning.

En av de mest iøyenfallende forandringene er den praktfulle, svingende eiketrappen designet av Tron Meyer. Mer enn bare en trapp, er den en opplevelse i seg selv. Den styrker forbindelsen mellom publikumsområdets to etasjer og inviterer gjestene til å utforske lokalene.

Fargepaletten i NFIs nye lokaler er basert på en tolkning av deres originale logo. Dette har resultert i livlige rom med varierte overflater og tekstiler. Kombinert med bruk av ulike typer treverk og andre naturlige materialer har vi skapt et kreativt arbeidsmiljø som inspirerer til innovasjon og samarbeid.

"Overgangen fra cellekontorer til et åpent landskap kan ofte føre til bekymringer knyttet til lydmiljøet. Hos NFI har vi tilrettelagt en mangfoldig palett av rom og soner, som spenner fra avlukkede stillerom og åpne landskap til kreative prosjektområder. For å ivareta dagslyset på best mulig måte og samtidig unngå behovet for vegger, har vi benyttet akustiske bordskjermer, samt integrert planter og gardiner for å skape en mer komfortabel atmosfære rundt arbeidsplassene i de åpne områdene."

Marte Straalberg, IARK

NFI er blitt et godt eksempel på hvordan en bedrift kan kombinere estetikk, miljøbevissthet og funksjonalitet for å skape et inspirerende arbeidsmiljø.

Foto: @ratkusic