Sparebank 1 Porsgrunn


Carte blanche for interior design

Project Details
  • Completion

    2016

  • Square meters

    1800

  • Workplaces

    80

  • Photographer

    Yvonne Wilhelmsen

Project Description

IARK were allowed a wide scope for the interiors of Sparebank 1, Porsgrunn. When the bank was to regroup in newly renovated central premises we developed a concept based on the client’s wish to «stand out from the rest», by creating a lively atmosphere with varied interior themes. Much of the furniture and fittings are specially designed. The ground floor banking hall has adjustable height counters of Corian with oak veneer. There are designated customer workplaces, in oak, with online banking, as well as meeting rooms for clients and consultants. On building levels 2 and 3 there are open- plan workplaces with adjacent meeting areas and quiet zones, while level 4 has both meeting rooms and canteen. All areas are given distinctive design elements, reflecting various moods, to suit different tasks and working methods. Work desks are rehabilitated and re-used and much of the furniture has received a facelift in the form of new upholstery. Sparebank 1, Porsgrunn moved from 3 600 m2 with 80 employees in cell-offices to only 1 800 m2 in Storgaten 117, with open plan workplaces for all – and still retaining a ground floor bank branch.

2

Service counters in Corian and oak veneer 

Service counters in Corian and oak veneer 

© Yvonne Wilhelmsen

1

Customer waiting area 

Customer waiting area 

© Yvonne Wilhelmsen

7

Guest workplaces in solid oak, for online banking 

Guest workplaces in solid oak, for online banking 

© Yvonne Wilhelmsen

6

Timber interior element creates a ’room within a room’ in working areas. Painted timber louvres with internal acoustic felt lining 

Timber interior element creates a ’room within a room’ in working areas. Painted timber louvres with internal acoustic felt lining 

© Yvonne Wilhelmsen

5

Meeting room for customers and consultants 

Meeting room for customers and consultants 

© Yvonne Wilhelmsen

10

Detail of louvred element 

Detail of louvred element 

© Yvonne Wilhelmsen

4

Meeting room with recycled furniture. Table is former boardroom table cut in two

Meeting room with recycled furniture. Table is former boardroom table cut in two

© Yvonne Wilhelmsen

8

Cubicle has pictures from the bank’s archives printed on plexiglass and LED-lit from the edges

Cubicle has pictures from the bank’s archives printed on plexiglass and LED-lit from the edges

© Yvonne Wilhelmsen

9

Cubicle. Corian table continues up as wall-cladding and ends as lighting

Cubicle. Corian table continues up as wall-cladding and ends as lighting

© Yvonne Wilhelmsen

Nina Sperling

Nina Sperling

Interior architect MNIL, partner

Pernille Akselsen

Pernille Akselsen

Interior architect MNIL