Mediahuset A55


Competing newspapers share common facilities

Project Details
  • Completion

    2015

  • Square meters

    3 000

  • Workplaces

    +

  • Photographer

    Arne Nicolai Schram, Inviso

Project Description

Aftenposten and VG have moved into Akersgata 55. Our brief was to establish common areas such as reception, canteen and a meeting centre, which were to be available to both newspapers, without compromising their respective profiles and identities.

The common area is flexible and is used for a variety of purposes throughout the day. At the centre is a large dining area which is cleared each day after lunch and replaced by a stage. A media bar is located nearby with large digital news screens, newspaper tables and a food bar.

A corridor in dark green with black vertical detailing begins at the reception area and runs through the building from East to West. Via the rapid sluice gates it then links the media bar, amphitheatre and a snacks and drinks area before arriving at a lounge with soft seating, and a mingling zone outside the meeting rooms.

The areas adjacent to the corridor are given lighter colours and materials. Here one can find various dining areas, meeting rooms, teaching rooms and a kitchen.

1 Kontor 33

Entrance

Waiting area with lounge furnishing.

Entrance

Waiting area with lounge furnishing.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

2 Kontor 22

Media bar

The media bar in the old arcade with an amphitheatre in the background.

Media bar

The media bar in the old arcade with an amphitheatre in the background.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

3 Kontor 32

Coffee bar

Shops in the VG arcade have had to give way to a coffee bar for the media house.

Coffee bar

Shops in the VG arcade have had to give way to a coffee bar for the media house.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

4 Kontor 30

Mingling zone

The corridor ends in a lounge and mingling zone for the meeting rooms.

Mingling zone

The corridor ends in a lounge and mingling zone for the meeting rooms.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

5 Kontor 28

Vertical elements

Vertical elements frame the corridor and create functional spaces.

Vertical elements

Vertical elements frame the corridor and create functional spaces.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

6 Kontor 23

Contrasts

Light/dark contrasts within and without the former arcade.

Contrasts

Light/dark contrasts within and without the former arcade.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

7 Kontor 24

Neutral profile

A gold-coloured table gives a neutral impression in relation to the newspapers’ different profiles and identities.

Neutral profile

A gold-coloured table gives a neutral impression in relation to the newspapers’ different profiles and identities.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

8 Kontor 27

Dining area

The dining area is one of the facilities adjacent to the corridor.

Dining area

The dining area is one of the facilities adjacent to the corridor.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

9 Kontor 36

Meeting rooms

Light and airy meeting rooms contrast with the darker corridor.

Meeting rooms

Light and airy meeting rooms contrast with the darker corridor.

© Arne Nicolai Schram, Inviso

Heidi Tolo

Heidi Tolo

Interior architect MNIL, partner

Irene Birkeland

Interior architect MNIL, partner