Posten


From fixed workstations to activity based solutions

Project Details
Project Description

When Posten Norge, the Norwegian Postal Service, was about to renew their lease at Posthuset, they contacted IARK to assist with interior services and to facilitate user processes. The headquarter in Oslo accomodates 800 employees and has been renovated in its entirety, while also reducing its area from seven to five floors. After a thorough analysis, interviews, and workshops, IARK participated in analysing the material. The new space took shape in close collaboration with Posten Norge.

The resulting space is created around activity based spaces, where employees have the liberty to chose their desk depending on the tasks of the day. All departments belong to a home base where employees can find their nearest colleagues. Beyond that, seating is free - for example in the social zone for informal meetings, in the library for concentrated work, or the team table for interactive tasks. While there isn’t one height-adjustable desk for every employee, the space is designed to offer a place for everyone to get their work done.
Taking care of our environment is a very high priority at Posten Norge, and the company takes responsibilty to reduce its impact on their surroundings. Some of their efforts are reusing 90% of their furniture, reducing the space they occupy, and recycling waste. In addition, the company emphasizes creating a good working environment in all their organizational and business development.

Posten 2

Social Zone

A fresh and carefully planned colour and material palette elevate the different social zones and turn the common areas into an attractive meeting place.

Social Zone

A fresh and carefully planned colour and material palette elevate the different social zones and turn the common areas into an attractive meeting place.

Posten 18

Interactive Arena

A small amphitheatre in front of the window makes it easier to enjoy the view, as well as offering a lot of extra seating for events.

Interactive Arena

A small amphitheatre in front of the window makes it easier to enjoy the view, as well as offering a lot of extra seating for events.

Posten 19

Green profile

Posten has very high environmental standards, which leaves its mark on the office space. Here, furniture is reused and waste is recycled.

Green profile

Posten has very high environmental standards, which leaves its mark on the office space. Here, furniture is reused and waste is recycled.

"People say it is much easier now to communicate and collaborate across departments"

Posten 13

Project Zone

The project tables are always in use, both for individual work and teamwork. The adjacent wall is decorated in collaboration with the communication department of Posten.

Project Zone

The project tables are always in use, both for individual work and teamwork. The adjacent wall is decorated in collaboration with the communication department of Posten.

Posten 3

Storage

Every employee has a locker for personal storage. They are strategically located between the common area and the homebases.

Storage

Every employee has a locker for personal storage. They are strategically located between the common area and the homebases.

"Feedback has been overwhelmingly positive after moving into our activity based workspace, from employees and leadership alike."

Posten 6
Posten 9

Signage

The visual profile and signage was developed together with Posten’s own graphic designers.

Signage

The visual profile and signage was developed together with Posten’s own graphic designers.

Irene Birkeland

Interior architect MNIL, partner

Heidi Tolo

Interior architect MNIL, partner

Elisabeth Paus

Interior architect MNIL, partner