Lundin


From youth to maturity

Project Details
  • Completion

    2015

  • Square meters

    12000

  • Workplaces

    410

  • Photographer

    Arne N. Schram, Inviso

Project Description

The oil company Lundin Norway wished to gather all of their employees under one roof at Strandveien 4, Lysaker brygge. Together with Lent, IARK carried out a user analysis studying working methods, cooperation and departmental flow seen from a future perspective, and this enabled us to tailor the building to the company’s requirements. Lundin is proud to be a ‘different’ company, seeing possibilities where others give up, and nurturing this culture for future growth. This gave us our starting point for the building’s identity. Concurrently with the interior project Lundin commissioned a new graphic and visual profile. IARK led this process - with Scandinavian Design Group and Arcasa Architects - to combine building, interiors and visual identity into a harmonic frame for the new headquarters.

The Lundin building has been completely modernised and now clearly represents Lundin’s identity and working methods.

01 Lundin

Reception

Reception is clearly visible from street-level in Strandveien. Taut steel panels enclose an organic interior of oak louvres, where a coffee bar is also included.

Reception

Reception is clearly visible from street-level in Strandveien. Taut steel panels enclose an organic interior of oak louvres, where a coffee bar is also included.

© Arne N. Schram, Inviso

02 Lundin

Reception

Detail of oak louvres. 

Reception

Detail of oak louvres. 

© Arne N. Schram, Inviso

03 Lundin

Waiting area – coffee bar

Reception and coffee bar have an adjacent lounge area. The interactive installation ‘Breaking the Surface’, originally made for the ONS-fair 2014 is exhibited here.

Waiting area – coffee bar

Reception and coffee bar have an adjacent lounge area. The interactive installation ‘Breaking the Surface’, originally made for the ONS-fair 2014 is exhibited here.

© Arne N. Schram, Inviso

04 Lundin 2

Informal zones

Oil-treated steel, oak and leather are to be found in the coffee bar.

Informal zones

Oil-treated steel, oak and leather are to be found in the coffee bar.

© Arne N. Schram, Inviso

05 Lundin 2

Informal zones

Each floor has its own coffee bar where employees from different departments can meet informally.

Informal zones

Each floor has its own coffee bar where employees from different departments can meet informally.

© Arne N. Schram, Inviso

06 Lundin

‘The Street’

The atrium between Strandveien 4 and 8 is fondly known as ‘The Street’. Lundin wished to see this space used for dining and informal meetings.

‘The Street’

The atrium between Strandveien 4 and 8 is fondly known as ‘The Street’. Lundin wished to see this space used for dining and informal meetings.

© Arne N. Schram, Inviso

07 Lundin

Canteen

Dark steel boxes mark the transition between canteen and ‘The Street’.  The canteen is in number 8 where the facade is opened up to create contact with adjacent areas.

Canteen

Dark steel boxes mark the transition between canteen and ‘The Street’.  The canteen is in number 8 where the facade is opened up to create contact with adjacent areas.

© Arne N. Schram, Inviso

08 Lundin

Canteen

Lundin’s colour-palette is inspired by Norwegian coastal landscape, and all textiles are given robust colour shades. 

Canteen

Lundin’s colour-palette is inspired by Norwegian coastal landscape, and all textiles are given robust colour shades. 

© Arne N. Schram, Inviso

09 Lundin

Meeting centre

Lundin required all internal and external meetings to be grouped on one floor. Ground floor near reception and coffee bar was the natural choice.

Meeting centre

Lundin required all internal and external meetings to be grouped on one floor. Ground floor near reception and coffee bar was the natural choice.

© Arne N. Schram, Inviso

10 Lundin

Meeting centre

‘Mingling’ area by the meeting centre.

Meeting centre

‘Mingling’ area by the meeting centre.

© Arne N. Schram, Inviso

11 Lundin

Work zones

Lundin’s colour signature, orange, appears here and there in the office spaces.

Work zones

Lundin’s colour signature, orange, appears here and there in the office spaces.

© Arne N. Schram, Inviso

12 Lundin

Atrium

Significant architectural changes were made before Lundin took over the building: Stairs were clad with steel, facades completely renovated and painted, and an amphitheatre established along ‘The Street’. The ground floor, where the two buildings are joined together, has become Lundin’s main informal meeting place.

Atrium

Significant architectural changes were made before Lundin took over the building: Stairs were clad with steel, facades completely renovated and painted, and an amphitheatre established along ‘The Street’. The ground floor, where the two buildings are joined together, has become Lundin’s main informal meeting place.

© Arne N. Schram, Inviso

13 Lundin

Entrance area

The entrance area is light and airy. Form, design and choice of materials reflect Lundin’s identity. 

Entrance area

The entrance area is light and airy. Form, design and choice of materials reflect Lundin’s identity. 

© Arne N. Schram, Inviso

Synne Bersvendsen

Interior architect MNIL

Thea Røhrt

Interior architect, partner

Elisabeth Paus

Interior architect MNIL, partner